Ce este SPF-ul și cum ne protejăm pielea de razele UV?

Un pas esențial în rutina zilnică de îngrijire a pielii este utilizarea produselor cu factor de protecție solară, acestea reprezentând principalul ajutor atunci când vine vorba de menținerea sănătății pielii. Razele UV ne pot afecta pielea nu doar vara, ci și în restul anului, dar bineînțeles vara nevoia de protecție este mult mai mare. Studiile demostrează faptul că expunerea la soare fără protecție solară adecvată este principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii și crește considerabil riscul apariției cancerului de piele.

 

Ce sunt razele UV, cum se diferențiază și cum afectează ele pielea?

Radiațiile ultraviolete (UV) reprezintă o mică parte din spectrul electromagnetic care ajunge pe pământ de la soare și se împart în 3 categorii în funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri: UVA, UVB și UVC. Razele UVC sunt cele mai periculoase, deoarece provoacă cele mai mari degradări biologice, dar spre norocul nostru, acestea sunt filtrate de stratul de ozon. Razele UVA și UVB ajung ambele pe pământ și pot afecta corpul uman în lipsa utilizării unor creme cu factor de protecție UVA și UVB.

Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor dermice pe termen lung, ducând la apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii. Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA și sunt cele care sunt responsabile pentru apariția arsurilor solare. Este deci esențial ca emulsiile, cremele și uleiurile de plajă pe care le folosim să asigure atât protecție UVA, cât și UVB.

 

Ce înseamnă factorul de protecție solară (SPF)?

SPF-ul (Sun Protection Factor sau FPS conform prescurtării în limba română), este un parametru care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea noastră o poate primi până când începe să se înroșească, în condițiile în care se utilizează creme, loțiuni sau emulsii cu protecție solară, față de situația în care pielea este neprotejată.

Practic vorbind, în cazul în care pielea se înroșește după o expunere la soare de 2 minute fără aplicarea unei crème sau emulsii pentru plajă, cu ajutorul unui produs de protecție solară cu SPF 15 spre exemplu se poate sta la soare de 15 ori mai mult, adică 30 de minute. Bineînțeles, timpul în care pielea se înroșește de la expunerea la soare fără aplicarea unui produs de protecție solară diferă de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea și tonul pielii acesteia.

 

Cum folosim corect emulsia / loțiunea / uleiul pentru plajă?

În perioadele în care ne relaxăm în vacanțe, este recomandată utilizarea unei emulsii / crème sau uleiuri de plajă pe întreg corpul, pentru a ne bucura de un sejur minunat, fără arsuri solare sau alte afecțiuni cauzate de soare.

Emulsiile / loțiunile / uleiurile de plajă se agită înainte de utilizare și se aplică abundent pe toată suprafața corpului cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare.

Este esențială reaplicării emulsiilor și uleiurilor de protecție solară după expirarea perioadei pentru care aceasta ne protejează pielea, respectiv după baie sau ștergerea cu prosopul, pentru restabilirea nivelului de protecție necesar.

În orele de intensitate maximă a soarelui ( între orele 11-16) se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare și utilizarea protecției vestimentare – pălării sau șepci, rochițe / haine lejere de bumbac sau îmbrăcăminte sport cu protecție UV.

 

Protejarea feței și a mâinilor.

După cum bine știm, fața și mâinile sunt cele mai expuse radiațiilor solare, așadar folosirea zilnică a cremei de protecție solară pentru față (nu doar în concediu!) este esențială. Crema protecție solară pentru față cu SPF 30 sau 50 (în funcție de sensibilitatea tenului fiecăruia) ne va proteja tenul și mâinile de efectele nocive ale radiațiilor solare și ne va ajuta să ne bucurăm de o piele luminoasă și sănătoasă.

 

Cum protejăm pielea copiilor de razele UVA și UVB?

Pielea copiilor este cea mai sensibilă la radiațiile solare, așadar este necesar ca părinții să acorde o grijă deosebită protejării acesteia. Recomandarea specialiștilor este ca pielea copiilor să fie protejată cu creme / emulsii de plajă pentru copii cu protecție ridicată (SPF 50 sau 30) pe tot parcursul sezonului cald, pentru a evita arsurile solare și reacțiile fotosensibile (de ex. erupțiile cutanate) sau leziunile celulelor și țesuturilor pielii. Bineînțeles, în cazul copiilor este și mai importantă evitarea expunerii prelungite în orele de intensitate maximă a soarelui, folosirea protecției vestimentare și reaplicarea frecventă a emulsiilor de plajă, având în vedere faptul că copiiei își petrec mai mult timp jucându-se în apă și nisip decât adulții ????.