Ce este SPF-ul și cum ne protejăm pielea de razele UV?
Un pas esențial în rutina zilnică de îngrijire a pielii este utilizarea produselor cu factor de protecție solară, acestea reprezentând principalul ajutor atunci când vine vorba de menținerea sănătății pielii. Razele UV ne pot afecta pielea nu doar vara, ci și în restul anului, dar bineînțeles vara nevoia de protecție este mult mai mare. Studiile demostrează faptul că expunerea la soare fără protecție solară adecvată este principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii și crește considerabil riscul apariției cancerului de piele.
Ce sunt razele UV, cum se diferențiază și cum afectează ele pielea?
Radiațiile ultraviolete (UV) reprezintă o mică parte din spectrul electromagnetic care ajunge pe pământ de la soare și se împart în 3 categorii în funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri: UVA, UVB și UVC. Razele UVC sunt cele mai periculoase, deoarece provoacă cele mai mari degradări biologice, dar spre norocul nostru, acestea sunt filtrate de stratul de ozon. Razele UVA și UVB ajung ambele pe pământ și pot afecta corpul uman în lipsa utilizării unor creme cu factor de protecție UVA și UVB.
Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor dermice pe termen lung, ducând la apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii. Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA și sunt cele care sunt responsabile pentru apariția arsurilor solare. Este deci esențial ca emulsiile, cremele și uleiurile de plajă pe care le folosim să asigure atât protecție UVA, cât și UVB.
Ce înseamnă factorul de protecție solară (SPF)?
SPF-ul (Sun Protection Factor sau FPS conform prescurtării în limba română), este un parametru care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea noastră o poate primi până când începe să se înroșească, în condițiile în care se utilizează creme, loțiuni sau emulsii cu protecție solară, față de situația în care pielea este neprotejată.
Ce trebuie să conțină produsele de protecție solară și cum se recomandă să le folosim?
Ca și conținut, în esență trebuie să verificați cel puțin două lucruri la orice produs cosmetic de plajă.
- Primul e factorul de protecție solară -SPF-ul despre care știm deja cu toții și care cu cât e mai ridicat cu atât înseamnă că putem sta mai mult la soare fără să ne bronzăm. În majoritatea cazurilor, se recomandă un SPF măcar de 15 atunci când stai la plajă. Sunt și produse cu SPF mai mic, inclusiv la COSMETIC PLANT sunt produse de plajă cu SPF de 6, dar acestea sunt adresate persoanelor care vor să se bronzeze.
- Al doilea element de verificat sunt filtrele de protecție completă contra radiațiilor ultraviolete (UVA și UVB).
- Un al treilea posibil element care poate fi util este rezistența la apă a produsului respectiv. Pentru îndeplinirea acestei funcții importante, COSMETIC PLANT a lansat gama OZON în 2020 în care folosește în premieră în România uleiul de măsline ozonizat.
Care-i diferența dintre uleiul de măsline tradițional folosit în cosmetice și uleiul de măsline ozonizat? Proprietățile de hidratare și emoliere ale uleiului de măsline asupra pielii sunt deja cunoscute. Însă uleiul de măsline ozonizat eliberează gradual oxigen activ într-o formă stabilă către straturile mai profunde ale pielii. (uleiul de măsline este folosit până la urmă ca mediu de stabilizare al ozonului)
Asta face ca pielea să se oxigeneze mai bine, țesuturile să fie per ansamblu mai sănătoase și în final reduce inflamația produsă de acțiunea razelor soarelui asupra pielii. (pentru că atunci când zicem că ‘soarele arde’ înseamnă de fapt că produce o inflamație a pielii)
În al doilea rând ozonul oferă uleiului de măsline o capacitate de penetrare în piele mult mai mare și mult mai rapidă. Astfel uleiul de măsline ozonizat conferă cremelor și emulsiilor de protecție solară o structură mult mai ușoară fără acea senzație de gras sau uleios atunci când le aplici pe piele.
Gama OZON conține cinci produse, atât pentru copii cât și pentru adulți cu SPF între 20 și 50, filtre de protecție solară completă (UVA și UVB), toate produsele din gamă fiind și rezistente la apă:
- Cremă protecție solară OZON SPF 30 cu ulei de măsline ozonizat
- Emulsie plajă OZON SPF30 rezistentă la apă cu ulei de măsline ozonizat
- Cremă plajă pentru copii OZON SPF50 rezistentă la apă cu ulei de măsline ozonizat
- Emulsie plajă OZON SPF20 rezistentă la apă cu ulei de măsline ozonizat
Cum folosim corect emulsia / loțiunea / uleiul pentru plajă?
În perioadele în care ne relaxăm în vacanțe, este recomandată utilizarea unei emulsii / crème sau uleiuri de plajă pe întreg corpul, pentru a ne bucura de un sejur minunat, fără arsuri solare sau alte afecțiuni cauzate de soare.
Emulsiile / loțiunile / uleiurile de plajă se agită înainte de utilizare și se aplică abundent pe toată suprafața corpului cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare.
Este esențială reaplicarea emulsiilor și uleiurilor de protecție solară din 2 în 2 ore sau după fiecare baie și stergere cu prosopul, pentru restabilirea nivelului de protecție necesar.
Cantitatea necesară pentru acoperirea adecvată a întregului corp este de aproximativ dimensiunea unui ou sau a unei mingi de golf.
În orele de intensitate maximă a soarelui ( între orele 11-16) se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare și utilizarea protecției vestimentare – pălării sau șepci, rochițe / haine lejere de bumbac sau îmbrăcăminte sport cu protecție UV.
Protejarea feței și a mâinilor.
După cum bine știm, fața și mâinile sunt cele mai expuse radiațiilor solare, așadar folosirea zilnică a cremei de protecție solară pentru față (nu doar în concediu!) este esențială. Crema protecție solară pentru față cu SPF 30 sau 50 (în funcție de sensibilitatea tenului fiecăruia) ne va proteja tenul și mâinile de efectele nocive ale radiațiilor solare și ne va ajuta să ne bucurăm de o piele luminoasă și sănătoasă.
Cum protejăm pielea copiilor de razele UVA și UVB?
Pielea copiilor este cea mai sensibilă la radiațiile solare, așadar este necesar ca părinții să acorde o grijă deosebită protejării acesteia. Recomandarea specialiștilor este ca pielea copiilor să fie protejată cu creme / emulsii de plajă pentru copii cu protecție ridicată (SPF 50 sau 30) pe tot parcursul sezonului cald, pentru a evita arsurile solare și reacțiile fotosensibile (de ex. erupțiile cutanate) sau leziunile celulelor și țesuturilor pielii. Bineînțeles, în cazul copiilor este și mai importantă evitarea expunerii prelungite în orele de intensitate maximă a soarelui, folosirea protecției vestimentare și reaplicarea frecventă a emulsiilor de plajă, având în vedere faptul că copiiei își petrec mai mult timp jucându-se în apă și nisip decât adulții.