Cum ne îngrijim pielea în timpul verii

Când spunem vară, cu toții ne gândim la zile mai lungi și însorite, vacanță și ieșiri în natură. Ne gândim și la protecția solară ca fiind absolut necesară pentru menținerea sănătății pielii. Lucru adevărat, însă în afară de produsele cu SPF, există și alți pași pe care trebuie să îi includem în rutina zilnică de îngrijire a acesteia.

 

Ingrijirea corecta a pielii

Pentru a afla mai multe despre cum putem oferi grija și atenția corespunzătoare pielii pe timpul verii, am discutat cu Specialistul nostru din cadrul departamentului de Cercetare și Dezvoltare - Ing. Chimist Simona Neamțu, care ne oferă câteva sfaturi în acest scop.

 

Pielea reprezintă cel mai extins organ al corpului uman, cu o activitată vitală în protejarea acestuia, a cărei menținere în stare impecabilă din punct de vedere al igienei și sănătății este esențială. Elasticitatea și fermitatea sunt atribute primordiale, pielea corpului necesitând aproape aceeași îngrijire ca și cea a feței. Din păcate însă, multe dintre noi nu acordăm aceeași atenție acestui aspect, rezultatul fiind o piele aspră, uscată, deshidratată sau iritată.

 

 Pielea corpului conține mai puține glande sebacee decât cea a feței, de aceea în general este mai predispusă la uscare. În timpul verii căldura, aerul condiționat, băile mai frecvente, praful sau transpirația excesivă pot deshidrata suplimentar pielea.

 

Există factori care provoacă modificări în organismul nostru pe care nu putem să-i controlăm, cum ar fi aerul respirat, mediul posibil contaminat, trecerea timpului. Însă pentru o bună stare a pielii, este important să o analizăm cu atenție pentru a descoperi orice modificări apărute, de la formarea sau modificarea semnelor sau a petelor, la rugozitatea și elasticitatea pielii, apelând la medici specialiști dermatologi de fiecare dată când este necesar.

 

Din fericire însă, există câteva aspecte pe care le putem controla pentru a menține sănătatea optimă a pielii corpului, chiar și în aceste condiții. Printre cele mai importante, conform Specialistului Cosmetic Plant, sunt următoarele:

Apa

1. Apa - reprezintă până la 75% din compoziția corpului uman.

Aceasta este de două tipuri: apa metabolică ce se produce prin reacțiile din organism și apa provenită prin ingerare. Este important să consumăm suficientă apă (aprox 8 pahare/zi) pentru a menține echilibrul și funcționalitatea organismului.

De asemenea, menținerea hidratării pielii  prin reținerea apei în țesuturi, cât și prin reglarea pierderilor de apă transepidermice este extrem de importantă. Putem face acest lucru utilizând produse hidratante, concepute cu ingrediente naturale, care să refacă stratul de protecție al pielii.

 

 

 

 

 

Dieta echilibrata

2. Dieta dezechilibrată – o piele sănătoasă pornește din interior.

Este important să avem o dietă bogată în antioxidanți, acizi grași esențiali, vitamine (C, E, A, K și cele din complexul B), minerale și nutrienți.

 

Somn

3. Somnul - este esențial pentru sănătatea întregului organism.

În consecință și pentru piele, deoarece aceasta se regenerează și se repară în timpul ciclului de somn.

 

Ritmul circadian, care este ca un ceas intern, este răspunzător printre altele și de menținerea în limite normale a nivelului de hormoni în organism. Creșterea unora dintre aceștia precum Cortizolul, poate produce distrugerea fibrelor de colagen și elastină.

 

De asemenea, în timpul somnului se accelerează procesele de oxigenare celulară și drenaj limfatic. Comunitatea medicală agreează ideea de a avea între 7-9 ore de somn/noapte.

 

 

 

Exfolierea pielii

4. Exfolierea - care se face prea rar sau prea des.

Pielea, acest înveliş complex, are la suprafaţa sa epiderma, al cărei strat extern este cel cornos. El este constituit din celule moarte ce joacă rol de barieră biologică cu o importantă funcţie estetică.

 

Proprietăţile stratului cornos determină aspectul pielii deoarece implică textura, reflexia luminii şi culoarea acesteia. El este supus continuu unei exfolieri naturale datorate reînnoirii celulare. Celulele moarte se detaşează sub forma unei pudre fine invizibile şi sunt înlocuite mereu prin formarea unor noi celule.

 

Acest proces asigură uniformitatea proprietăţilor pielii. Uneori, când desprinderea este încetinită de vârstă sau agresiunea mediului înconjurător, textura pielii este deteriorată, rezultând înăsprirea şi îngroşarea stratului cornos.

 

Exfoliantul este soluţia pentru remedierea acestor probleme. Celulele moarte sunt îndepărtate o dată cu impurităţile, grosimea stratului cornos este reglată şi se permite o mai bună oxigenare a celulelor. În consecinţă pielea devine netedă, curată şi strălucitoare.

 

Atenție însă - o exfoliere prea prea deasă duce la distrugerea stratului de protecție al pielii și la incapacitatea acestuia de a se reface. Pe timpul verii, se recomandă, de regulă, o frecvență de 1 data la 1-2 săptămâni, mai ales dacă se dorește menținerea bronzului cât mai mult timp.

clatirea pielii

5. Nu clătim pielea suficient după duș și rămâne detergent care usucă pielea. Mai ales în zona picioarelor.

 

Hidratarea pielii

6. Nu folosim produse de hidratare pe care să le aplicăm după fiecare duș/baie.

După baia sau dușul zilnic, aplicarea unui produs cu efect hidratant și nutritiv este o necesitate pentru menținerea gradului optim de hidratare al pielii.

 

 Totodată, decolteul, mâinile sau călcâiele necesită o atenție sporită deoarece spun totul despre vârsta noastră, așa cum ochii dezvăluie totul despre sufletul nostru. De aceea nu trebuie să uităm aplicarea produselor adecvate pe aceste zone cărora le acordăm de obicei mai puțină atenție.

 

 În ceea ce privește tipul produsului folosit (cremă vs unt), Simona ne amintește că cel mai important factor care ar trebui să influențeze decizia finală este pielea.

Luați câteva minute pentru a evalua nivelul de hidratare și hrană de care pielea dumneavoastră are nevoie. 

 

 Cremele de corp sunt create pentru a fi absorbite mai rapid de către piele, au o textură mai lejeră, o cantitate mai redusă de lipide și mai crescută de active hidratante pe bază de apă. Acestea sunt recomandate în special persoanelor cu piele normală. Odată absorbite, ingredientele active  acționează pentru a calma, hidrata și întineri straturile superioare ale pielii.

 

 Unturile de corp, pe de altă parte, au  formula mai onctuasă, de unde le provine și numele. Acestea conțin o cantitate mai mare de unturi și uleiuri vegetale și formează pe piele o peliculă invizibilă care o protezează și o hidratează intens. Sunt indicate persoanelor cu piele normală spre uscată sau uscată/deshidratată.

 

Protectie solara

7. Aplicarea produselor de protecție solară

Într-adevăr soarele este un factor esențial pentru menținerea bunei dispoziții, stimulează sinteza de vitamina D și K, dar din păcate este tot mai mult acceptat faptul că expunerea la soare provoacă îmbătrânirea accelerată a pielii și în cel mai nefericit caz, chiar cancer de piele.

 

Din dorința de a ne bronza mai repede și mai intens, nu aplicăm produsele de protecție solară corespunzătoare ca și valoare SPF, cantitate, frecvență și constanță. Cantitatea necesară pentru acoperirea adecvată a întregului corp este de aproximativ dimensiunea unui ou sau a unei mingi de golf. Aceasta trebuie aplicată cu cel puțin 15 minute înainte de a ieși din casă și reaplicată mai ales atunci când suntem la plajă din 2 în 2 ore sau după fiecare baie și stergere cu prosopul.

 

Totodată, mai este expunerea incidentală/zilnică la soare, din timpul activităților cotidiene. Așadar, se recomandă a fi folosite produse cu factor de protecție cel puțin SPF 15 pe întregul corp, inclusiv ten, pe tot parcursul zilei și a celor hidratante, seara. De asemenea folosirea unui produs calmat/hidratant după expunerea la plajă poate ajuta pielea să-și mențină hidratarea și bronzul mai mult timp.

 

Este important ca produsele pe care le utilizăm să aibă în compoziție și filtre pentru protecția UVA. Conform unor studii ale cercetătorilor Universității Yale, efectele nocive ale radiațiilor solare se mențin câteva ore după expunerea neprotejată la soare.

 

Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este ce tratamente medicale se folosesc pe timp de vară, deoarece unele medicamente, precum tetraciclina, diureticele sau unele analgezice, pot cauza o sensibilitate crescută a pielii la soare.

 

Nu în ultimul rând, Simona ne sfătuiește astfel:

 

”Nu faceți rabat de la a folosi produse de calitate și nu lăsați nici o zi să treacă fără a avea grijă de voi.

SOARELE este puternic, magnific și periculos. Bucurați-vă de el, absorbiți-i căldura, jucați-vă sub el, dar nu prea mult. Ce-i prea mult nu-i sănătos.”

Soare