Despre Omega 3, 6, 7 și 9 ca roluri generale în organism și utilizare în cosmetică
Grăsimile Omega 3, 6, 7 și 9, numite și acizi grași, sunt vitale pentru organism și au nenumărate beneficii. Când auzim cuvântul „grași”, mulți dintre noi facem o asociere cu ceva ce nu este benefic pentru sănătatea noastră, însă acizii grași Omega, despre care vorbim, sunt foarte importanți, chiar esențiali în multe procese din organismul nostru și pentru sănătatea noastră fizică și psihică.
Ce sunt acizii grași Omega și ce rol au aceștia în organismul uman?
Practic, acizii grași sunt grăsimi „bune”, grăsimi “sănătoase” care alcătuiesc baza pentru fiecare hormon și pentru creier. Aceștia intră în componența fiecărei membrane celulare, protejând celula de toxine și de acțiunile radicalilor liberi.
Principalii acizi grași nesaturați sunt Omega 3, Omega 6 și Omega 9. Primii doi, care sunt de altfel și cei mai cunoscuți, Omega 3 și Omega 6, sunt acizi grași esențiali. Acest lucru înseamnă că organismul nu îi poate produce singur, ci trebuie să îi asimileze din surse externe (produse vegetale, uleiuri de pește sau suplimente), pe când Omega 9 poate fi produs de către organism.
Ce beneficii au acizii grași Omega pentru organism în general
Fiecare acid gras în parte are rolul lui în menținerea sănătății organismului uman, însă secretul constă în combinația lor într-un raport optim, pentru beneficii maxime. Astfel, dintre rolurile pe care le au acizii grași, amintim:
- Au un rol important în buna funcționare a sistemului cardiovascular - grăsimile sănătoase sunt recunoscute pentru beneficiile asupra sănătății inimii, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cu rol esențial în protejarea organismului uman de atacul de cord, dar și pentru scăderea colesterolului, iar acizii grași esențiali ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge și la reglarea tensiunii arteriale.
- Sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului și intră în componența membranei tuturor celulelor. Principalul acid gras din creier este ADH-ul, un derivat al compusului ALA Omega 3 (acid alfa-linoleic), iar reducerea concentrației de ADH din membranele celulelor creierului duce la scăderea integrității funcționale și structurale a acestor țesuturi.
- Ajută la asimilarea vitaminelor solubile în grăsimi. Vitaminele A, D, E și K, niște vitamine foarte importante pentru organism, sunt solubile în grăsimi, iar acizii grași ajută la absorbția lor în organism.
- Echilibrează producția de hormoni. Acizii grași controlează producția de hormoni sexuali și contribuie la creșterea fertilității, atât la femei cât și la bărbați.
- Ajută la menținerea greutății și la îmbunătățirea pierderii în greutate. Un aport optim de Omega-3 reduce senzația de foame și apetitul, contribuie la creșterea masei musculare și accelerează rata metabolismului bazal, ceea ce înseamnă că mărește numărul de calorii arse zilnic și facilitează procesul de slăbire.
- Acizii grași esențiali Omega 3 au un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar, mai ales atunci când sunt asociați cu vitamina D și probioticele. Această familie a acizilor grași polinesaturați are un impact major în activarea celulelor sistemului nostru imunitar, atât a celulelor sistemului imunitar înnăscut, cât și a celulelor sistemului imunitar dobândit.
- Rol antiinflamator și antialergic. Una dintre cele mai renumite proprietăți ale acizilor grași Omega-3 este capacitatea lor de a oferi suport în reducerea inflamației și a tulburărilor inflamatorii.
- Îmbunătățesc performanțele mentale și fizice. Consumul de acizi grași crește capacitatea de gândire, precum și capacitatea de concentrare. Ei facilitează transportul de oxigen la mușchi în timpul efortului fizic, îmbunătățind astfel și performanțele fizice. De asemenea, acizii grași Omega sunt importanți în refacerea corpului după un efort fizic intens și combaterea inflamației produse la nivelul musculaturii.
- Reduc depresia si anxietatea și luptă împotriva Alzheimerului. Consumul de acizi grași Omega 3 ajută la atenuarea depresiei, a tristeții, a anxietății, a agitației, a oboselii mentale și a stresului. De asemenea, consumul de acizi grași protejează neuronii, previne îmbătrânirea creierului, reduce riscul de deteriorare a performanțelor cognitive și poate preveni bolile neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
- Ajută la prevenirea osteoporozei. Acizii grași esențiali, printre care și Omega 3, pot crește cantitatea de calciu pe care o absorb oasele și pot contribui chiar la sintetizarea colagenului, susținând astfel sănătatea oaselor. Consumul de Omega 3 are abilitatea de a reduce procesul inflamator de la nivelul articulațiilor, poate fi de ajutor în reducerea impactului asupra enzimelor care distrug cartilajul, ameliorând astfel durerile provocate de artrită.
- Ajută la menținerea sănătății unghiilor, pielii și a părului. Acizii grași au efect pozitiv asupra pielii, contribuind la reducerea ridurilor, protejând pielea împotriva radiațiilor UV și ajutând la vindecarea eczemelor și psoriazisului.
- Omega 3 (acid linolenic) prezintă proprietăți antiinflamatoare și previne hipercheratinizarea, fiind utilizat ca adjuvant în tratamentul pielii cu acnee, psoriazis sau eczeme. Asigură confort și moliciune pielii.
- Omega 6 (acid linoleic) reprezintă un component principal în structura sistemului de protecție a pielii. Lipsa acestuia cauzează creșterea pierderii de apă, iar deficiența lui o perioadă lungă de timp poate cauza dermatită.
- Omega 7 (acid palmitoleic) reprezintă 20% din concentrația de acizi grași ai sebumului uman și atinge apogeul de producere la vârsta de 20 ani, începând să scadă după această vârstă. El este responsabil pentru hidratarea, protecția și prevenirea deshidratării pielii.
- Omega 9 (acid oleic) are permeabilitate crescută, ajutând la pătrunderea în piele a acizilor Omega 3 și 6 și a altor componenți cu rol antioxidant prezenți în uleiurile vegetale.
Ce beneficii au acizii grași Omega atunci când sunt utilizați în produsele cosmetice
Acum, că am văzut care sunt beneficiile pe care acizii grași esențiali Omega le au pentru sănătate în general, haideți să vedem cât de folositori și eficienți sunt aceștia pentru sănătatea pielii și a părului.
Când vine vorba despre beneficiile pe care acești acizi le oferă pielii, ne referim la o hidratare imediată, la refacerea barierei de protecție a acesteia și reducerea pierderii de apă prin piele, dar și la rolul de adjuvant în tratamentele pentru psoriazis sau eczeme. Astfel, produsele cosmetice cu acizi grași esențiali Omega sunt, în principal, destinate persoanelor cu tenul uscat sau normal.
Iar pentru persoanele care se confruntă cu părul uscat sau deteriorat, acizii grași conferă moliciune părului, ușurează pieptănarea și descurcarea lui. În plus, formează un sigiliu în jurul firului de păr, protejându-l de contactul direct cu substanțele nocive.Acum te poți bucura de beneficiile acizilor grași OMEGA în noua gama OMEGA Plus de la COSMETIC PLANT.