Razele UV și importanța folosirii cremei de față cu SPF
În timpul verii protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radiațiilor solare este o prioritate pentru fiecare dintre noi. Când se apropie vara începem să ne documentăm despre SPF, să ne refacem stocul de produse de protecție solară pentru că ne dorim să avem un bronz uniform, natural și să nu suferim de arsuri solare. Ce nu ia în calcul multă lume este faptul că o parte din pielea noastră este expusă radiațiilor solare tot timpul anului, nu doar vara: fața și mâinile noastre trebuie protejate indiferent de anotimp.
Acesta este motivul pentru care utilizarea cremelor de față cu factor de protecție solară (SPF) ar trebui să devină o rutină zilnică în cadrul ritualului nostru de îngrijire a pielii, iar prin rutină zilnică ne referim la toatele zilele din an, nu doar cele de vară 🙂.
Ce sunt razele UV și cum afectează ele pielea?
Radiațiile ultraviolete (UV) reprezintă o mică parte din spectrul electromagnetic care ajunge pe pământ de la soare și în funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri se împart în 3 categorii: UVA, UVB și UVC. În trecut se credea că radiațiile UVB sunt cauzatoare de arsură și de cancer de piele, în timp ce radiațiile UVA cauzează în principal fotoîmbătrânire. Între timp, s-a dovedit clinic că și radiațiile UVB pot contribui la fotoîmbătrânire, în timp ce atât radiațiile UVA cât și UVB pot duce la cancer de piele.
- Razele UVC sunt cele mai periculoase, deoarece provoacă cele mai mari degradări biologice, dar spre norocul nostru, acestea sunt filtrate de stratul de ozon.
- Razele UVA și UVB ajung ambele pe pământ și pot afecta corpul uman în lipsa utilizării unor creme cu factor de protecție UVA și UVB. Razele UVA pătrund până în dermă, ducând la apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii.
- Razele UVB sunt cele care sunt responsabile pentru apariția arsurilor solare și a cancerului de piele.
De aceea, este esențial ca emulsiile, cremele și uleiurile de plajă pe care le folosim să asigure atât protecție UVA, cât și UVB.
Ce este SPF?
Factorul de protecție solară, SPF de la termenul în engleză Sun Protection Factor sau FPS conform prescurtării în limba română, este un parametru care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea noastră o poate primi până când începe să se înroșească (să se producă arsura), în condițiile în care se utilizează creme, loțiuni sau emulsii cu protecție solară, față de situația în care pielea este neprotejată.
De ce e important să folosim creme de față cu SPF?
Având în vedere că fața noastră este expusă non-stop radiațiilor solare, este important ca în cremele de față pe care le folosim să fie incluse și fatori de protecție. Ce ne oferă cremele de față cu SPF?
- Protecție împotriva radiațiilor UV: Radiațiile ultraviolete (UV) emise de soare sunt principala cauză a deteriorării pielii. Acestea pot provoca arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii, apariția ridurilor și chiar pot crește riscul dezvoltării cancerului de piele. Cremele de față cu SPF formează o barieră protectoare împotriva acestor radiații dăunătoare, reducând astfel riscul efectelor negative asupra pielii.
Crema protecție solară pentru față OZON SPF 30 cu ulei de măsline ozonizat combină efectul protector al filtrelor UV și al Vitaminei E cu cel de hidratare, reparare și calmare al uleiului de măsline ozonizat. Uleiul de măsline ozonizat asigură acțiunea de oxigenare a pielii, îi îmbunătățește circulația sangvină locală și îi menține sănătatea, iar pantenolul ajută la menținerea integrității pielii datorită efectului său protector, reparator și hidratant.
Cremă protectoare pentru față OLIV cu SPF50 cu ulei de măsline, ceai verde, vit. E, pantenol. Cu o combinație de filtre organice și minerale, crema protectoare pentru față SPF 50 cu ulei de măsline, extracte de ceai verde, vit. E și pantenol protejează pielea de radiațiile ultraviolete cauzatoare de arsuri și ȋmbătrânire prematură. Prezența vitaminei E, a uleiului de măsline, a pantenolului și a extractului de ceai verde conferă produsului ȋnsușiri emoliente, regenerante și hidratante alături de cele intens protectoare.
- Prevenirea îmbătrânirii premature: Expunerea la soare fără protecție poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, caracterizată de apariția ridurilor, a petelor pigmentare și a pierderii elasticității. Cremele de față cu SPF ajută la menținerea aspectului tânăr al pielii prin protejarea împotriva radiațiilor UVB și UVA, care sunt responsabile de deteriorarea colagenului și elastinei, componente esențiale ale pielii sănătoase.
- Prevenirea apariției petelor pigmentare: Expunerea prelungită la soare poate duce la hiperpigmentare, adică apariția unor pete mai întunecate pe piele. Aceste pete pot fi inestetice și pot fi dificil de tratat. Cremele de față cu SPF ajută la prevenirea apariției acestor pete, menținând uniformitatea tonului pielii.
- Redobândirea încrederii în sine: O piele sănătoasă și strălucitoare poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine și a stării de bine. Folosind regulat creme de față cu SPF, poți contribui la menținerea aspectului sănătos al pielii, ceea ce poate aduce beneficii atât în plan fizic, cât și emoțional.
Cum să alegi crema de față potrivită cu SPF?
Înainte de achiziționarea unei creme de față cu SPF, este important să ții cont de tipul tău de piele, nevoile specifice și activitățile zilnice. Pentru o protecție optimă, se recomandă utilizarea unui produs cu un SPF de cel puțin 30 și cu protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB. Este bine să aplici crema de față cu SPF în fiecare dimineață, chiar și în zilele înnorate sau în timpul iernii.
Utilizarea regulată a cremelor de față cu SPF reprezintă un pas esențial în îngrijirea pielii și prevenirea efectelor dăunătoare ale radiațiilor solare. O rutină simplă și consistentă poate contribui la menținerea unei piele sănătoase, frumoase și protejate de impactul nociv al soarelui.