Tipuri de leziuni acneice și rutina de îngrijire a tenului acneic cu produsele din gama GOOD Skin

Leziuni acneice

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, care afectează mulți oameni, de toate vârstele. Caracterizată de leziuni acneice inestetice și adesea dureroase, această afecțiune poate afecta nu doar aspectul fizic, ci și stima de sine a persoanelor afectate. De la adolescenți care se luptă cu primele semne ale pubertății până la adulți care se confruntă cu persistența acneei, aceasta poate provoca frustrare și disconfort. De regulă se regăsește la aproximativ 80% dintre adolescenți și adulți tineri, apare la fete de la aproximativ 12 ani  și este mai prezentă la băieți în jurul vârstei de 15 ani. În multe cazuri acneea dispare până la 20 ani, dar poate persista și în perioada adultă, mai ales la femei. Leziunile acneice sunt mai prezente pe față, piept, partea superioară a spatelui și a brațelor, zone unde se știe că există un număr mai mare de glande sebacee.

Cauzele apariției acneei

Acneea apare atunci când glandele sebacee, situate sub piele, produc excesiv sebum, un ulei natural care ajută la menținerea pielii hidratate. Sebumul are rol în protejarea suprafeței pielii și contribuie la menținerea sănătății acesteia. Din păcate excesul de sebum este asociat cu acneea și/sau cu pielea grasă, care strălucește inestetic. Pe de altă parte, lipsa sebum-ului duce la deshidratarea pielii. Astfel că atunci când pielea se află în dezechilibru și este uleioasă, sebum-ul se oxidează rapid la contact cu aerul și produce materii urât mirositoare și astuparea porilor.         

În mod normal, sebumul se elimină prin porii pielii. Cu toate acestea, atunci când producția de sebum este crescută sau porii devin obstructionați / blocați cu celule moarte ale pielii, sebumul și bacteriile pot rămâne captive sub suprafața pielii. Această combinație de sebum, celule moarte ale pielii și bacterii oferă un mediu propice pentru inflamație și infecție. Astfel, apar leziunile acneice, care pot varia de la puncte negre și puncte albe, până la papule, pustule, noduli și chisturi. Severitatea acneei poate varia de la forme ușoare, caracterizate de câteva leziuni acneice, până la forme severe, care pot afecta întreaga față, gât, spate sau alte zone ale corpului.

Factori care contribuie la apariția acneei

Deși cauzele exacte ale acneei nu sunt pe deplin înțelese, există mai mulți factori care pot contribui la apariția ei. Printre aceștia se numără:

  • modificările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul pubertății sau ciclului menstrual, care pot stimula producția de sebum;
  • anumite afectiuni medicale;
  • proliferarea necontrolată a bacteriilor, în special Propionibacterium acnes (P. acnes), care trăiesc în mod normal pe piele poate provoca inflamație și infecție în pori;
  • predispoziția genetică;
  • stresul poate afecta echilibrul hormonal și poate stimula producția de sebum, ceea ce poate agrava acneea. De asemenea, stresul poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva bacteriilor și inflamației;
  • dieta necorespunzătoare. Anumite alimente, cum ar fi alimentele bogate în carbohidrați rafinați și zaharuri, produse lactate și alimentele grase, pot agrava acneea la anumite persoane;
  • rutina zilnică defectuoasă și utilizarea anumitor produse cosmetice în special cele uleioase sau comedogenice, pot obstrucționa porii și pot influența apariția acneei.

Cele mai frecvente tipuri de leziuni acneice

  • Comedon deschis (punct negru): Comedonul deschis apare atunci când un por al pielii este deschis larg și este blocat cu sebum, celule moarte și murdărie. Această obstrucție deschisă permite oxidarea sebumului, ceea ce duce la apariția unei pete întunecate la suprafața pielii.
  • Comedon închis (punct alb): Comedonul închis este similar comedonului deschis, însă deschiderea porului este foarte mică. Ca rezultat, blocajul sebumului și al celulelor moarte ale pielii rămâne închis sub piele, apărând sub formă de proeminență albicioasă.
  • Papulă: Papulele sunt leziuni inflamatorii ale pielii care apar ca mici umflături roșii și sensibile la atingere. Acestea sunt rezultatul inflamației la nivelul porului, cauzată de bacterii și de o reacție a sistemului imunitar.
  • Pustulă: Pustulele sunt similare papulelor, dar sunt mai inflamate și conțin, de asemenea, puroi în interior. Acestea se prezintă ca umflături roșii, însoțite de un capat alb - gălbui în centrul leziunii. Pustulele pot fi dureroase și pot fi însoțite de senzația de mâncărime sau arsură.
  • Nodul: Nodulii sunt leziuni mai mari, dure și dureroase, care se formează sub piele. Acestea apar atunci când blocarea porului duce la o inflamație mai profundă. Nodulii pot provoca cicatrici și pot dura săptămâni sau chiar luni până să dispară complet.
  • Chist: Chisturile sunt leziuni acneice profunde și dureroase care se dezvoltă sub piele. Acestea sunt adesea mari și pot provoca umflături pronunțate. Chisturile sunt rezultatul unei infecții bacteriene profunde și necesită tratament medical adecvat.

Este important de menționat că leziunile acneice pot varia în severitate și pot apărea în combinație pe piele.

GOOD Skin pentru ten acneic

Rutina de îngrijire a tenului acneic

Principalul obiectiv al tratamentelor anti-acnee este să controleze și să trateze leziunile existente, să prevină cicatricile permanente, să limiteze perioada acestei tulburări/afecțiuni și să minimizeze îmbolnăvirea.

O rutină adecvată de îngrijire a tenului cu tendință acneică, acnee blândă sau moderată, poate ajuta la gestionarea și reducerea leziunilor acneice. Iată câțiva pași cheie pe care îi poți urma:

1. Curățare delicată a tenului: Curățarea regulată a tenului este crucială pentru a elimina excesul de sebum, impuritățile și bacteriile care pot contribui la apariția acneei. Folosește un produs de curățare delicat, non-comedogenic și fără săpunuri agresive, pentru a nu usca excesiv pielea. Evită să te speli prea des sau să folosești apă fierbinte, deoarece acestea pot agrava acneea.

GOOD Skin – Cleansing Gel cu Niacinamidă și Aloe Vera asigură curățare blândă, reglează secreția de sebum și menține hidratarea. Niacinamida (vitamina B3), reglează secreția de sebum, reduce roșeața, porii și hiperpigmentarea. De asemenea are proprietăți antiinflamatoare în timp ce gelul de aloe vera, bogat în substanțe nutritive (vitamine, minerale, alantoină etc.), cu proprietăți emoliente și hidratante, are rolul de a reține umiditatea, restabilind nivelul optim de hidratare a pielii.
2. Exfoliere delicată: Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la deblocarea porilor. Optează pentru un exfoliant delicat și non-abraziv care conține ingrediente precum acidul salicilic sau acidul lactic și glicolic. Evită exfolierea excesivă sau folosirea produselor abrazive, deoarece acestea pot irita pielea.
GOOD Skin - Soft Peeling Serum cu AHA+BHA+HA și Extract de citrice. Combinația unică de ingrediente active în concentrație de15% - Acid lactic (AHA), Acid salicilic (BHA), Acid hialuronic (HA), Extract de citrice - asigură o exfoliere blândă, curățare profundă și hidratare optimă. În plus, corectează imperfecțiunile, redând tenului luminozitatea.

3. Aplicarea unui toner: Un toner potrivit pentru tenul acneic poate ajuta la echilibrarea nivelului de pH al pielii și la reducerea excesului de sebum. Caută un toner care conține ingrediente antiinflamatoare, precum extract de hamamelis sau acid salicilic, care pot ajuta la calmarea și curățarea porilor.

4. Tratament localizat: Pentru leziunile acneice individuale, poți aplica un tratament topic cu ingrediente precum peroxid de benzoil, acid salicilic sau acid azelaic. Aceste substanțe ajută la eliminarea bacteriilor și reduc inflamația. Folosește cu atenție aceste produse pe zonele afectate, pentru a evita uscarea excesivă a pielii sănătoase.

Gelul STOC Acne din gama GOOD Skin – cu Niacinamidă, Vegetal Retinol și Tee Trea Oil este un produs antiacnee cu acțiune dovedită prin teste de eficiență care după o lună de utilizare a gelului (2 ori/zi), au demonstrat reducerea următoarelor leziuni: 
  • puncte negre - în medie cu 69% (maxim cu 99,9%)
  • pustule - în medie cu 47% (maxim cu 99,9%)
  • papule - în medie cu 38% (maxim cu 99,9%)

Produsul poate fi utilizat pe întreaga față, în funcție de necesitate.

  • Niacinamida (vitamina B3), reglează secreția de sebum, reduce roșeața, porii și hiperpigmentarea. De asemenea are proprietăți antiinflamatoare benefice în acneea pustulară și papulară.
  • Vegetal Retinol-ul, alternativa naturală a retinolului, reduce semnele generale ale acneei. În plus, inhibă activitatea bacteriilor și ciupercilor responsabile de producerea acneei.
  • Tea Tree Oil-ul, are efect antiinflamator și antimicrobian.

5. Hidratare și întreținere adecvată: Deși poate părea paradoxal, hidratarea corespunzătoare este importantă chiar și pentru tenul acneic. Alege o cremă hidratantă ușoară și non-comedogenică, care nu va obstrucționa porii. Hidratarea corectă ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea deshidratării și a producției excesive de sebum.  

Cu o textură lejeră și absorbție rapidă, bogată în ingrediente active - 96% ingrediente naturale, Hydra Boost Gel-Cream din gama GOOD Skin, cu Acid Hialuronic, Minerale și Aloe Vera, învelește pielea cu un film invizibil care asigură hidratarea, energizarea și netezirea pielii. În plus, reduce pierderea de apă transepidermică și stimulează regenerarea tenului.

 

 

GOOD Skin – Age Shield & Glow Serum cu Niacinamidă, Vegetal Retinol și Extract de lămâie Mixul concentrat de ingrediente active - Niacinamida, Vegetal Retinol, Extract de lămâie - acționează ca un scut împotriva proceselor de îmbătrânire și de pigmentare a pielii. În plus, are efect de regenerare, redându-i tenului luminozitatea, elasticitatea și aspectul sănătos.

 

6. Protecție solară: Folosește întotdeauna un produs de protecție solară cu spectru larg și cu factor de protecție ridicat (SPF) atunci când ieși în soare. Unele tratamente acneice pot face pielea mai sensibilă la razele UV, iar expunerea la soare poate agrava leziunile acneice sau poate cauza decolorări sau cicatrici pe termen lung.

7. Evitarea agresiunilor asupra pielii: Chiar dacă poate fi tentant să storci sau să atingi leziunile acneice, acest lucru poate agrava inflamația și poate duce la infecții sau cicatrici. Este recomandat să nu te atingi de leziunile acneice. Încearcă să nu atingi fața cu mâinile murdare, pentru a preveni transferul bacteriilor pe piele.

8. Alegerea produselor de machiaj adecvate: Dacă folosești produse de machiaj, asigură-te că acestea sunt non-comedogenice și non-acnegenice, adică nu obstruează porii sau intensifică/provoacă acneea și preferă variantele pe bază de apă sau gel, în loc de cele pe bază de ulei. De asemenea, curăță-ți întotdeauna tenul în mod corespunzător înainte de culcare, pentru a elimina machiajul și alte impurități.

9. Adoptarea unui stil de viață sănătos: Un stil de viață sănătos poate contribui la sănătatea pielii. Asigură-te că ai o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe, limitează consumul de alimente procesate și zaharuri rafinate, și bea suficientă apă pentru a menține hidratarea pielii. De asemenea, evită stresul excesiv și asigură-te că ai un somn adecvat.

Concluzie

Este important de menționat că fiecare persoană poate avea nevoie de un plan de îngrijire personalizat în funcție de tipul de piele și de gravitatea acneei. Dacă ai o acnee severă sau persistentă, este recomandat să consulți un dermatolog, care poate recomanda tratamente specifice sau proceduri adecvate pentru a controla afecțiunea.

În concluzie, o rutină de îngrijire a tenului acneic implică o curățare delicată, exfoliere moderată, aplicarea unui tratament localizat, hidratare adecvată și protecție solară. De asemenea, este important să eviți agresiunile asupra pielii și să adopți un stil de viață sănătos.